Josep Ramon Balanzat: “L’espai que tenim a l’Aula d’Adults és limitat”

Nascut a Eivissa el 1963 i actualment resident a Bunyola, Josep Ramon Balanzat s’encarrega des de fa quatre anys de l’Aula d’Adults de Sóller, que enguany compleix 10 anys. Situada al segon pis de les Escolàpies des de que varen començar les obres al Defensora, l’Aula d’Adults és una delegació del Centre d’Educació de Persones Adultes (CEPA) Camp Rodó. Balanzat va estudiar Magisteri a Barcelona, on es va especialitzar en Anglès. S’ha dedicat a la docència i també a la política durant 10 anys. Una faceta que el va portar a ser director general de cooperació del Govern de les Illes Balears, diputat autonòmic i regidor a l’Ajuntament d’Eivissa. A més, va treballar durant dos anys a Nicaragua treballant per Nacions Unides. Actualment, a més de dedicar-se a jornada completa a l’Aula d’Adults de Sóller, està treballant en dos projectes socials. Es tracta del primer supermercat cooperatiu de Mallorca i el projecte Ka Nostra Habitatge Cooperatiu, que consisteix en una associació de promoció d’habitatge cooperatiu per a persones majors d’iniciativa privada i sense ànim de lucre.

Pregunta.- Quin és l’objectiu de l’Aula d’Adults de Sóller?

Resposta.- Nosaltres sempre deim que l’objectiu és donar una segona oportunitat. És la idea més important.

P.- Quina oferta educativa teniu?

R.- Preparam els alumnes per a les proves lliures per obtenir el títol de la ESO. També tenim un curs d’ensenyament inicial, molt semblant a Primària, on es donen coneixements bàsics i de cultura general. Oferim un curs de català per a nouvinguts i cursos d’anglès de diferents nivells. Cal dir que els cursos d’anglès i català tenen un èxit impressionant, sempre s’omplen les places i sempre hi ha llista d’espera.

P.- Quines característiques ha de tenir una persona que es vulgui matricular?

R.- L’Aula d’Adults està destinada a persones majors de 18 anys. Hi poden venir joves que no varen poder acabar l’ESO a l’institut o persones majors que no tingueren l’oportunitat d’estudiar. També hi tenen cabuda persones que volen aprendre català, perquè vénen d’un altre país o de la península, i persones que volen aprendre anglès.

P.- Enguany es compleixen 10 anys de l’obertura de l’Aula d’Adults de Sóller. Com ha anat aquesta dècada?

R.- Jo fa quatre anys que sóc professor de l’Aula d’Adults de Sóller, però conec la seva història des dels inicis. Sempre ha tingut un problema: la invisibilitat. Sempre han estat fent feina i sempre ha tingut alumnes, però els primers anys era com si l’aula no existís. Els darrers anys hem intentat donar una mica més de visibilitat i s’ha de dir que l’Ajuntament ens ha ajudat bastant a promocionar-la. Crec que els darrers anys hem tingut més matrícules que els anys anteriors per aquesta tasca de promoció.

P.- Quants alumnes hi ha actualment a l’Aula d’Adults de Sóller?

R.- Cada any matriculam unes 90 persones en total. Ara mateix hi ha unes 25 persones a cada grup d’anglès i català. Els grups d’ensenyament inicial i de preparació d’ESO no tenen tanta gent. La mitjana solen ser uns 12 alumnes d’ESO i 6 persones del curs d’inicials.

P.- Vos heu hagut de traslladar al segon pis de les Escolàpies degut a les obres que hi ha al Defensora. Com va ser el trasllat?

R.- Va ser un embolic. Va ser molt ràpid i l’any passat tinguérem problemes amb la corrent i no podíem posar en marxa els calefactors. Tanta sort que ja s’ha solucionat, però ha estat com una carrera d’obstacles que hem anat solucionant. Tant l’equip anterior de l’Ajuntament com l’actual han donat molt suport a l’Aula d’Adults i ens han ajudat amb tot allò que els hem demanat.

P.- L’espai que teniu actualment és suficient?

R.- L’espai que tenim és limitat. Tenim llista d’espera als dos grups d’anglès i al grup de català. Físicament no tenim espai per agafar totes les persones que es volen matricular.

P.- Es podien matricular més persones quan estàveu al Defensora ?

R.- Algunes més sí perquè teníem més espai.

P.- Quines instal·lacions prefereix?

R.- Aquí estam bé. L’única diferència és que aquí les aules són més petites i això ens limita una mica. Estam a un espai cultural on circula molta gent, ja sigui perquè van a la biblioteca, al centre de majors o a l’Escola de Música. Això ens dona visibilitat.

P.- Creu que aquesta solució de traslladar-vos a les Escolàpies serà permanent?

R.- No ho sé. De moment crec que hi estarem un parell d’anys. Esper que l’Ajuntament es plantegi a la llarga o a mig termini habilitar algun espai. L’Ajuntament té diferents espais al poble, el problema és que no té recursos econòmics per habilitar-los. Esperem que algun dia ho puguin fer i disposem d’un espai que tengui amplitud i no tengui limitacions.

P.- Quants professors hi ha a l’Aula d’Adults de Sóller?

R.- Jo estic a temps complet i tenim un altre professor d’Anglès a mitja jornada. Aquesta és una de les reivindicacions que fan els alumnes. Els agradaria tenir més nivells i més classes, ja que quan arriben al nivell més alt ja no poden seguir més perquè no n’hi ha més.

P.- Per què recomanaria apuntar-se a l’Aula d’Adults?

R.- Perquè és una manera de reciclar-se i seguir formant-se. Formar-nos és una cosa que ens dura tota la vida i podem estar tota la vida aprenent. Aprofitar aquesta segona oportunitat que dona l’Aula d’Adults és molt important.

P.- Com és ensenyar a persones adultes?

R.- Jo he treballat tant amb nins com amb adults i la diferència és enorme. Els infants i adolescents van a l’escola obligats, per la qual cosa no sempre tenen l’atenció i l’interès que un voldria. En canvi, les persones adultes vénen perquè volen i s’apunten perquè volen aprovar l’ESO, per millorar el seu anglès, per la seva feina, perquè volen integrar-se dins Sóller o perquè volen millorar el seu propi coneixement. És molt més agraït fer feina amb adults perquè vénen amb més interès i ganes.

P.- Quin percentatge d’aprovats d’ESO teniu?

R.- No és molt alt perquè fan un examen de cada assignatura on hi entren temes dels quatre cursos de l’ESO. Nosaltres hem de sintetitzar 48 temes de cada assignatura des d’octubre a maig i això no és fàcil. La majoria d’alumnes han perdut l’hàbit d’estudiar. Tot i això, també es poden presentar a les proves per accedir a Grau Mitjà de Formació Professional (FP). Aquestes són més senzilles i es solen aprovar.

P.- Què diria a totes aquelles persones que tenen dubtes sobre si començar o no a estudiar?

R.- Que s’animin i que xerrin amb gent que són o han passat per l’Aula d’Adults. Aquí l’ambient és molt familiar i donam una atenció molt directa.